Kółko Kulinarne
Od sierpnia br. w ramach realizacji projektu pn. „Wparcie dzieci i młodzieży niepełnosprawnej w dążeniu do samodzielnego funkcjonowania” dofinansowanego z Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie prowadzone jest kółko kulinarne dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej.
W trakcie zajęć dzieci kształcą praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania, ważnego dla zdrowia. Doskonalą umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, który ułatwia pracę w kuchni. Ponadto w czasie zajęć dzieci kształcą umiejętności współpracy w grupie. Czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz doskonalą umiejętność samodzielnego przyrządzania prostych potraw. Rozpoznają składniki i łączą je ze sobą. Wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. W trakcie zajęć uczą się pieczenia prostych ciast, ciasteczek, przyrządzania deserów, przygotowywania kanapek, sałatek i dań na ciepło. Samodzielnie spożywają posiłki z zachowaniem zasad savoir vivre.Zajęcia kulinarne rozwijają funkcje poznawcze, doskonalą zmysł smaku, zapachu, dotyku i wzroku. Nad organizacją pracy i prawidłowym dostosowaniem zadań do możliwości każdego dziecka czuwa instruktor.
 
     
Autor: Iwona Brejdakowska