Pracownia gastronomiczna za cel stawia sobie: – wpojenie oraz utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych uczestników warsztatu – przygotowanie zawodowe do pracy na stanowisku pomoc kuchenna.
Osoby, które uczestniczą w zajęciach tej pracowni uczą się również obsługi urządzeń gospodarstwa domowego (piec elektryczny, zmywarka, czajnik bez przewodowy, robot kuchenny, maszynka do mielenia mięsa), prawidłowego użytkowania lodówki i zamrażarki.
Uczestnicy w trakcie zajęć w pracowni gastronomicznej muszą zwrócić szczególną uwagę na dbanie o własne bezpieczeństwo oraz przestrzegania ogólnych zasad higieny.
Zajęcia oparto na następujących metodach:
Mają one rozwijać zdolności kształcenia i doskonalenia sfery manualnej i intelektualnej.
Uczestnicy pod czujnym okiem instruktora zdobywają wiedzę z zakresu gastronomii. Ponadto uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym, poznają podstawy savoir – vivre, uczą się jak bezpiecznie obsługiwać sprzęt AGD. Podstawową przesłanką uczestnictwa w pracowni jest przestrzeganie zasad higieny osobistej na stanowisku pracy podczas przygotowania posiłku i w trakcie konsumpcji.
U naszych podopiecznych staramy się rozwijać umiejętności estetycznego podawania i przygotowywania poczęstunku (nakryć do ilości biesiadników), a także zasady zachowania się podczas spożywania. Po posiłku uczestnicy samodzielnie muszą posprzątać stół, zmyć naczynia oraz odstawić je na swoje miejsce.
Uczestnicy biorą udział w planowaniu niezbędnych zakupów, wraz z terapeutą kupują potrzebne produkty.
Elementy treningu ekonomicznego to m.in.:
Doskonalenie umiejętności przysposabiających do pracy w zakresie:
Doskonalenie zaradności życiowej: