CELE PRACOWNI:
Kształcenie ogólnej zaradności niezbędnej w codziennym funkcjonowaniu poprzez:
- zajęcia kulinarne (przygotowanie prostych posiłków)
- prasowanie (ustawianie właściwej temperatury, bhp, ćwiczenia praktyczne
- prasowanie prostych rzeczy: fartuchy, ścierki, obrusy serwetki
- pranie (nauka obsługi pralki automatycznej, pranie ręczne, sortwanie według rodzaju i koloru tkaniny, dobór i dozowanie środków piorących)
- sprzątanie (zmywanie naczyń, podłóg, wycieranie kurzu)
- pielęgnowanie zieleni wokół warsztatu
- uprawianie ogródka z warzywami, ziołami, kwiatkami
- realizację celów zawartych w IPRIT w zakresie samoobsługi i czynności życia codziennego, komunikacji, uspołeczniania, treningu ekonomicznego, aktywności zawodowej
- kształcenie cech pracowniczych: pracowitość dokładność, przestrzeganie zasad BHP.
FORMY I METODY PRACY:
- zajęcia indywidualne i grupowe
- trening kulinarny
- trening samoobsługi
- trening czasowy
- trening komunikacyjny
- ćwiczenia praktyczne
- trening prowadzenia rozmów
- trening aktywnego słuchania
- rozwiązywanie konfliktów